-

پرخاشگری چیست

پرخاشگری چیست :  زمانی باغ وحش شهر لوس آنجلس اگهی کرده بود که دو نمونه از خطرناکترین موجود دنیا را به نمایش گذاشته است. این تنها موجودی بود که می توانست زمین  و همه موجودات ان را نابود کند . می توانید حدس بزنید این چه موجودی بود ؟

پرخاشگری چیست آیا می توانید حیوانی را تصور کنید که نسبت به همنوع خود بی رحمتر یا خشن تر از انسان باشد؟ احتمالا چنین تصوری دشوار است ، زیرا بی رحمی ها ، ظلم ها و خشونت هایی که انسانها در مورد یکدیگر نشان می دهند در هیچ حیوانی دیده نمی شود. به همین دلیل است که یکی از صاحب نظران گفته است. ((ما رفتار خشونت امیز و پرخاشگرانه انسان را حیوانی می نامیم ، اما به کار بردن چنین تشبیهی توهین به حیوانات است.(یوسف کریمی/ روانشناسی اجتماعی)  .

پرخاشگری یکی از پدیده های مهم روانی و اجتماعی است که قسمت اعظم تاریخ مدون انسان پیرامون آن رقم خورده است  از جمله آدم کشی و خونریزی ، چنگیز خان مغول ، تیمور لنگ ، پادشاهان بین النهرین، نسل کشی در بوسنی ، جنگ ویتنام،عراق، افغانستان، فلسطین و غیره… همه و همه از رفتار پرخاشگرانه و خشونت امیز انسان ها در حق خویش هستند.

ارايه تعریف دقیق و روشنی از پرخاشگری همچون تعریف سایر مفاهیم علوم انسانی دشوار است ، این مشکل از انجا ناشی می شود که همواره نمی توان مرز قاطع و روشنی بین رفتار های پرخاشگرانه و غیره آن ترسیم کرد به عنوان مثال نمی توان دقیقا گفت کدامیک از رفتار های زیر ، نمونه ای از رفتار پرخاشگرانه محسوب می شود.

سارقی که به هنگام دزدی با صاحب مال گلاویز می شود.

یک شکارچی که حیوانی را صید می کند.

بازیکن فوتبال که پس از شکست از حریف توپ خود را پاره می کند.

فردی که خود کشی می کند.

 

 پرخاشگری چیست
پرخاشگری چیست

رفتارهای فوق هر کدام برخی از عناصر رفتار پرخاشگرانه اند،اما باید بین آنها تفاوت قايل شد در برخی از آنها یک موجود زنده مورد آسیب قرار گرفته، دربرخی آسیب به اشیاء، در برخی ارادی، برخی غیره ارادی،گاه آسیب جنبه روانشناختی دارد، زمانی آسیب به خویشتن گاه رو به سوی دیگری است و در مواقعی انجام وظیفه را می رساند.(حسین آزاد، 1381)

پرخاشگری چیست از  دیدگاه فروید پرخشگری در درجه اول از تغیر جهت غریزه خود ویرانگر مرگ از خود به طرف دیگران ناشی می شود. (کاپلان سادوک/ ترجمه پورافکاری)

به عقیده لورنس پرخاشگری که موجب آسیب رساندن به دیگران می گردد از غریزه جنگیدن بر می خیزد که مشترک بین انسانها و سایر ارگانیسم هاست، انرژی مربوط به این غریزه به طور خود به خود با عیاری کم و بیش ثابت در ارگانیسم تولید می شود،احتمالا پرخاشگری در نتیجه بالا رفتن  میزان انرژی انبار شده و پرخاشگری غیره قابل اجتناب است و گاهی حملات خودبخودی آن روی می دهد.(همان منبع)

بندورا (1969) اعمالی را که به آسیب شخصی(روانشناختی وجسمانی) یا تخریب مالی منجر می شوند در چهار چوب پرخاشگری قرار داده.

به نظر بندورا انانها همدیگر رو مورد حمله قرار می دهند چون از تجربیات گذشته واکنش های پرخاشگرانه را یاد گرفته اند و برای انجام اعمال پرخاشگرانه انتظار پاداش های گوناگون داشته  یا بدست می اورند و یا شرایط اجتماعی و محیطی خاص انها را مستقیما به طرف پرخاشگری سوق می دهد.

طبق این نظریه ریشه های چنین رفتاری حدود متغیری دارد از تجربیات گذشته پرخاشکری گرفته تا یادگیری و انواع گوناگونی از موقعیتی خارجی.(کاپلان سادوک / ترجمه پور افکاری)

ادلر، پرخاشگری را به منزله (تجلی میل به قدرت) توصیف می کند.

طبق نظریه ناکامی – پرخاشگری جان دالر ناکامی همیشه منجر به پرخاشگری می گردد و پرخاشگری همیشه ناشی از ناکامی است.

 

شاید به این موارد هم علاقه مند باشید

اگر نیازمند مشاوره با روانشناس حضوری و انلاین هستید اینجا را کلیک کنید

بهترین متخصص زوج درمانگر  ایران تلفنی و حضوری دکتر امیر پیرایش کلیک کنید

_ اگر نیازمند مشاوره تلفنی فوری هستید اینجا را کلیک کنید

 

دیگر مقالات ما

_ بهداشت روانی کودک و نوجوان

مشاوره روانشناسی حضوری | مشاوره روانشناسی تلفنی | مشاوره آنلاین ۲۴ ساعته | مرکز مشاوره روانشناسی | مشاوره روانشناسی | مشاوره روانشناسی آنلاین | مشاوره روانشناسی تلفنی | مشاوره روانشناسی

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جهت تماس با کلینیک کلیک کنید