تئاتر درمانی یا سایکودراما
تئاتر درمانی در موقعیتهای مختلف با هدف پیشگیری، توانبخشی و مراقبت از برخی مشکلات اجرا میشود. این نوع تئاتر غالبا در مکانهایی همچون آموزشگاهها، مراکز اجرا میشود.
تئاتر درمانی نوعی درمان گروهی است که امروزه به صورت گستردهتر و در ابعاد وسیعتر شناخته شده است.
دراماتراپی یک روش سیستماتیک و ارادی استفاده از درام و تئاتر جهت کمک به رشد عواطف و منسجم سازی روانشناختی است. به مانند سایر هنر تراپیها، تئاتر نیز یک مدیوم خلاق برای روان درمانی است.
این یک مشی پر تحرک، فعال، و قدرتمند است که برای افراد آشفته و ناتوانیهای مختلف موثر شناخته شده است و برای کشف رشد شخصیتی همه آدمها، به یک نسبت کاربرد دارد.
در تئاتر درمانیهای امروزی مایههایی از گروه درمانی، گشتالت درمانی، روش تحلیل روابط ، رفتار درمانی و بعضی روشهای دیگر روان درمانی که اساس کار آنها، «اینجا و اکنون» میباشد، به کار گرفته شده است.
در تعریف تئاتر درمانی میتوان گفت: که عبارت از یک روش گروه درمانی است و در آن، خصوصیات برجسته شخصیت، ارتباطات بین فردی، تعارضات و کشمکشهای روانی و همچنین اختلالات احساسی و عاطفی توسط روشهای مخصوص نمایش مورد مشاهده و بررسی قرار میگیرند.
روشهای تئاتر درمانی با کودکان و نوجوانان به صورتی انجام میگیرد که بتوانند تعارضات عاطفیشان را در زندگی روزمره نشان دهند.
این روشها را میتوان در مکانهای مختلف مانند : خانه، کلینک، مشاوره کودکان، مراکز درمانی، پرورشگاهها، کلینکهای گفتار درمانی، مهدکودکها، مراکز تفریحی، اردوهای تابستانی، کلاس درس خانواده، در زمین ورزش و به طور کلی در محلهایی که مسئله در آنجا اتفاق، به کار برد.
به علاوه این روشها را میتوان برحسب موقعیت تغییر داد برای کودکانی که درک ضعیف و یا اشکال در تکلم دارند به نحو مطلوبی بکار برد. استفاده از روشهای اجرای نقش برای سازماندهی تکلمی در کودکان، روش با ارزشی است.
علاوه بر موارد فوق روشهای تئاتر درمانی را با سایر فعالیتهای کودکان مانند : بازی، دانستانسرایی، نقاشی و غیره تلفیق میشود تا در درمان کودکان به صورت موثر عمل کند.
سایکودراما با استفاده از تکنیکهای تئاتر و بازیهای روانشناختی سعی میکنه هیجانات منفی مثل ترس یا خشم رو کاهش بده و احساسات خوب رو بیشتر کنه.
یعنی کاسه لبریز از خشم رو خالی و کاسه رو با احساسات خوب پر کنه.
سایکودراما باعث میشه نسبت به هیجاناتمون اگاهتر باشیم و با اگاهی از هیجاناتمون رفتارهامون تغییر بدهیم.
اصطلاحی داریم به نام رفتارهای برخاسته از هیجان یعنی وقتی عصبانی و بیقرار میشید، وقتی غمگین میشید و غرق افکار میشید رفتارهای برخاسته از هیجان نشان میدهید که اغلب پشیمانی بار میاره.
در سایکودراما باید نقش خودت رو بازی کنی. در سایکودراما بلعکس تئاتر که نقش فرد دیگهی رو بازی میکنید باید در نقش خودتون غرق بشید.