اختلال دوقطبی چیست
اختلال دو قطبی از اختلالات روانپزشکی است که در آن عمدتاً وجه غالب بیماری مربوط به اختلال در هیجانات و عواطف فرد می شود و سایر علائم اختلال از جمله اختلال در خواب،
اشتها و یا تفکر در پی اختلالات هیجانی بروز میکند. همانطور که از نام آن پیدا است در این اختلال دو حالت، وجود دارد.
در شرایط خلقی عادی فرد از نظر هیجانات، خواب و اشتها و نیز در تفکر خود هیچ مشکل عمده ای پیدا نمی کند و به فعالیت عادی زندگی خود ادامه میدهد.
در قسمت بالا و پایین خط سلامت روانی دو منحنی میبینید که در هر دو مورد فرد دچار اختلال میشود. به قسمتی که بالای خط سلامت قرار دارد قطب شیدایی یا مانیا و به قسمتی
که در پایین خط سلامت قرار دارد قطب افسردگی میگویند. به همین دلیل این اختلال را اختلال دو قطبی و یا اختلال مانیک-دپرسیو می نامند.
اختلال دو قطبی یکی از اختلالات روانپزشکی است که معمولا به مدت طولانی ادامه دارد و مانند بسیاری از بیماریهای دیگر حتی بیماری های جسمانی که معمولا مزمن و طولانی مدت میباشند،
دو قطبی نیز از اختلالات طولانی مدت انسان است.
شیوع اختلال دوقطبی
این اختلال در تمام جوامع و در تمام طبقات اجتماعی دیده میشود از این رو به خانواده و یا نژاد خاصی اختصاص ندارد. نوع شدید اختلال دو قطبی حدود ۱ – ۱/۵ درصد افراد جامعه
را در طول عمر مبتلا میکند و انواع خفیف آن تا ۶ درصد نیز گزارش شده است. ملاحظه میشود که اختلال دو قطبی نادر نیست.
این اختلال در زن و مرد به یک میزان دیده میشود و معمولا سن شروع بیماری بیشتر بین ۳۵-۲۵ سالگی است. این به این معنی نیست
که فقط در این سنین دیده میشود بلکه در سنین کودکی و حتی سالمندی نیز ممکن است برای بار اول مشاهده شود. ولی بیشتر اوقات در محدوده سنی که در بالا ذکر شد شروع میگردد
ز کجا بفهمم بیماری دو قطبی دارم؟
در اختلال دوقطبی دست کم با یک دوره بروز افسردگی روبهرو هستیم. در این دوره، روحیهٔ فرد پایین میآید، احساس بیمیلی یا بیانگیزه بودن به او دست میدهد یا دست کم به مدت ۲ هفته دچار ناامیدی میشود. براساس DSM-5، حداقل پنج مورد از علائم زیر نیز در فرد دیده میشود:
- فرد هر روز یا بیشتر روزهای هفته احساس ناراحتی، اضطراب یا پوچی میکند.
- فرد هر روز یا بیشتر روزهای هفته احساس بیمیلی و بیانگیزه بودن دارد.
- افزایش یا کاهش بیرویهٔ وزن
- بیخوابی یا پرخوابی
- بیقراری مشهود (بیقراری روانی-حرکتی) یا کند شدن (کندی روانی-حرکتی)
- فرد تقریباً هر روز احساس خستگی مفرط و انرژی پایین دارد.
- عذاب وجدان یا احساس بیارزش بودن
- فرد نمیتواند تمرکز کند یا تصمیم بگیرد.
- فرد مدام به خودکشی فکر میکند یا اقدام به خودکشی میکند.
این علائم دو قطبی باعث پریشانی یا نقص در عملکرد فرد میشود و ناشی از تاثیر مواد یا بیماری بالینی نیست.
گاهی دورههای شدید شیدایی یا افسردگی شامل علائم روانپریشی میشود. ازجمله علائم شایع روانپریشی میتوان به توهم (شنیدن، دیدن یا احساس حضور چیزهایی که در واقعیت وجود ندارد) و وهم (باور محکم و غلط که ربطی به دلایل یا توضیحات منطقی در باورهای فرهنگی عادی فرد ندارد) اشاره کرد.
اختلال دوقطبی چیست
علائم روانی در بیماران دوقطبی چیست؟
معمولاً علائم روانی در اختلال دوقطبی ناشی از وضعیت روحی فرد در لحظه است. مثلاً، ممکن است فرد حین دورهٔ شیدایی دچار توهم خودبزرگبینی
مثل باور به رئیس جمهور بودن یا داشتن قدرت و ثروت ویژه شود و طی دورهٔ افسردگی توهم عذاب وجدان یا احساس بیارزش بودن مانند پوچی و بازنده بودن را تجربه کند یا باور داشته باشد که مرتکب جرم بزرگی شده است. بههمین دلیل، گاهی اختلال دوقطبی به اشتباه شیزوفرنی تشخیص داده میشود.
البته ممکن است علائم افسردگی شیدایی در بعضی از افراد همزمان رخ دهد که به آن اختلال دو قطبی با ویژگیهای ترکیبی گفته میشود.
علائم آن اغلب شامل بیقراری، اختلال در خواب، تغییر شدید در اشتها، روانپریشی و فکر به خودکشی است. ممکن است روحیهٔ فرد بسیار غمگین و ناامید باشد و در عین حال احساس پرانرژی بودن کند.
بعضی از افراد دچار اختلال دوقطبی دست به خودکشی میزنند. هرکس که به خودکشی فکر میکند باید فوراً تحت نظارت متخصص سلامت روان قرار بگیرد.
باید حرف زدن درمورد خودکشی را جدی گرفت. بهنظر میرسد خطر خودکشی طی اولین دوره از بیماری از همه بیشتر است. تشخیص زودهنگام اختلال دوقطبی
و یادگیری بهترین روش برای کنترل آن، خطر مرگ در اثر خودکشی را کاهش میدهد.
علت اختلال دوقطبی چیست؟
علت بروز اختلال دوقطبی موضوع تحقیقات بسیار قرار گرفته و دانشمندان به این اجماع رسیدهاند که یک دلیل واحد برای بروز اختلال دوقطبی وجود ندارد. بلکه، عوامل مختلف دست به دست هم میدهند تا این بیماری رخ دهد.
ژنتیک در این زمینه نقش دارد. یکی از قویترین عوامل بروز اختلال دوقطبی سابقهٔ خانوادگی است: خطر بروز اختلال دوقطبی دربین بستگان بزرگسال افراد دچار اختلال دوقطبی نوع ۱ و ۲، ۱۰ برابر بیشتر است. با این حال، هیچ ژن خاصی به این اختلال مربوط نیست. بلکه، مانند بسیاری از بیماریهای روحی، چند ژن (که هرکدام تاثیر اندکی میگذارند) در احتمال بروز این اختلال دوقطبی سهم دارند.
برخی شواهد نشان میدهد بسامد اختلالات روحی، اضطراب و روانی در خانوادههایی که دچار اختلال دوقطبی هستند نسبت به جمعیت عادی بیشتر است. تحقیق روی دوقلوهای همسان، که ژنهای مشابه دارند، نشان میدهد به غیر از ژن عواملی نظیر رویدادهای پرتنش نیز در ابتلا به اختلال دوقطبی نقش دارد. احتمالا ترکیب تعدادی ژن با عوامل محیطی در بروز اختلال دوقطبی موثر است.
بررسی تصاویر مغزی نشان میدهد مغز افراد دو قطبی با مغز افراد سالم فرق میکند. برای مثال، در بررسیها تشخیص داده شد که ضخامت قشر قسمتهایی از مغز بیماران دوقطبی نازکتر است. سایر تحقیقات نشان میدهد پردازش محرک حسی طی دورههای افسردگی و شیدایی تضعیف و منجر به بروز مشکل در ادراک میشود.
درمان اختلال دوقطبی چیست؟
اختلال دوقطبی حتی در شدیدترین حالت قابل درمان است. هرچه فرایند درمان زودتر شروع شود، احتمال کاهش شدت و بسامد دورههای افسردگی و شیدایی بیشتر خواهد بود.
ازآنجاییکه اختلال دوقطبی در تمام طول عمر فرد را درگیر خود میسازد، درمان هم طولانیمدت است و نهتنها درجهت تسکین علائم پیش میرود، بلکه قصد دارد مانع از عود علائم شود. اکثر افراد دچار اختلال دوقطبی از نظر نوسانات خلقی و علائم مربوط به آن به ثبات خواهند رسید.
ترکیب دارو و رواندرمانی موثرترین روش درمان است. بهعلاوه، اغلب از بیماران درخواست میشود علائم روحی روزانه، روشهای درمان، الگوی خواب و اتفاقات زندگی را در جدولی بنویسند. شواهد نشان دادهاندکه نوشتن این امور در درک و مدیریت بهتر بیماری به بیمار و اعضای خانواده او کمک میکند. میتوان بهموقع متوجه تغییرات خلقی شد تا از بروز اپیزود کامل جلوگیری شود. حتی زمانیکه سدی بر سر راه درمان قرار نگیرد، باز هم ممکن است نوسانات خلقی رخ دهد و باید فوراً آن را به پزشک گزارش داد تا برنامهٔ درمان را تنظیم کند.
به بیماران دو قطبی چه بگوییم و چه نگوییم؟
جملات و سوالاتی وجود دارند که در مواجهه با بیماران دو قطبی نباید از آنها استفاده کنیم. اگر با این بیماران زندگی میکنید یا معاشرت دارید، باید یاد بگیرید که رفتار هوشمندانهتری داشته باشید. رازی که باید بدانید این است: «کلمات باید نشاندهنده همدلی شما باشند نه خشم و ناراحتی شما.»
«همه ما گاهی اوقات نوسانات خلقی داریم.»
نوسانات خلقی با آنچه که بیماران دو قطبی تجربه میکنند، فرق دارد. بنابراین «همه» تجربه این بیماران را ندارند. بجای این عبارت بهتر است بگویید:« اشکالی نداره که احساس خوبی نداری؛ من اینجام که به تو کمک کنم.» یا « شاید دقیقا درک نکنم که چه حسی داری، ولی میخوام تا اونجا که میتونم راجع به اختلال دو قطبی یاد بگیرم.»
«حالِت اونقدرها هم بد به نظر نمیرسه.»
شما هرگز نمیتوانید درک کنید که این بیماران چگونه در درون خود در حال مبارزه هستند. بنابراین بهتر است راجع به خوب و بد بودن حال آنها چیزی نگویید و قضاوتی نکنید. بجای آن بگویید:«میتونی چند تا از علائم رو به من بگی تا من هم یاد بگیرم و اینکه چطورمیتونم توی این شرایط کمکت کنم؟
اختلال دوقطبی چیست
«تو یک بیماری روانی هستی!»
این بدترین جملهایی است که میتوانید به این بیماران بگویید. بسیاری از این بیماران انسانهای مهربان و دوستداشتنی هستند که به دنبال راهی برای بهبود حال خود میگردنند. این جمله را هرگز بکار نبرید و در عوض بگویید: « تو دیوانه نیستی و فقط درگیر یک مشکل پزشکی شدهای.» یا «دوقطبی بودن بر هوش و ادراک تو تاثیری ندارد.»
«تو نمیتونی یه بیمار دوقطبی باشی.»
زمانی این جمله را استفاده میکنیم که میخواهیم آنها باور کنند که به این بیماری مبتلا نیستند. در واقع به زور میخواهیم به آنها بگوییم که خوب هستند و مشکلی وجود ندارد. با این جملات نمیتوانید به آنها کمک کنید. بجای آن بگویید: « من دوست دارم بیشتر راجع به مشکلاتی که باهاش درگیر هستی بدونم تا بتونم کمکت کنم.»
«دو قطبی بودن رو بهانه نکن که کارهای روزمره رو انجام ندی!»
این بیماران زمانی که در حال سپری کردن فاز افسردگی هستند، دچار سرخوردگی و دلسردی میشوند. به همین دلیل واقعا در انجام کارهای روزمره مشکل دارند. بجای این جمله بگویید:« من میدونم که کنترل این بیماری گاهی اوقات خیلی سخت و طاقتفرساست؛ ولی کنارت هستم تا کمکت کنم.»
ممنون که همراه ما بودین.
روانشناس خوب در تهران
ازدواج چیزی فراتر از داشتن خانه و داشتن فرزند است. ازدواج به این معناست که کسی در کنار شما باشد که عمیقاً شما را دوست داشته حتی اگر شما را در بدترین حالتتان دیده باشد.
مشاوره پیش از ازدواج با یک روانشناس خوب در تهران می تواند به شما کمک کند تا درک عمیق تری از هدف ازدواج خود ایجاد کنید.
روانشناسان افرادی هستند که تحصیلات روانشناسی دارند و در زمینه درمان روان بدون دارو و با صحبت کردن فعالیت میکنند. روانشناسان میتوانند در حوزههای مختلف روان درمانی فردی، خانواده، زوج، کودک و … فعالیت کنند. افراد زیادی
هستند که علم کافی ندارند.
دکتر روانپزشک خوب در تهران
روانپزشکان به درمان اختلالاتی مانند انواع فوبیا ، اختلالات خلقی و به طور کلی اختلالات روانی می پردازند.دکتر روانپزشک تهران بیماران را با استفاده از روش ها و داروهای روان درمانی درمان می کنند.
در صورت داشتن علائم بیماری های اعصاب و روان باید به یک دکتر روانپزشک خوب در تهران مراجعه کرد.
اگر ساکن شهر تهران هستید و به دنبال دکتر روانپزشک خوب در تهران هستید پیشنهاد میکنیم با ما همراه باشید.
ارتباط با ما
Call: 02144246886
Instagram:nedaye-aramesh-ravan
09924793881:eitaa
www.arameshravan.com