حملات پانیک
حملات پانیک – حقایقی درباره ی حملات پانیک
حمله پانیک یا وحشت زدگی یا اختلال وحشت زدگی (پانیک اتک)، عبارت است از وقوع عودکننده و غیرقابل پیشبینی حملات وحشت.
برای آنکه حمله وحشت زدگی، اختلال وحشتزدگی یا پانیک اتک تشخیص داده شود. لازم است تا فرد در قبال این حملات واکنشهای خاصی از جمله نگرانی دائم درباره وقوع دوباره حملات یا نگرانی درباره عواقب حملات، اجتناب از فعالیتهایی که ممکن است سبب بروز احساسات فیزیولوژیکی مرتبط با وحشت باشند. یا مشارکت در رفتارهای مرتبط با امنیت، از قبیل بههمراه داشتن موبایل یا دارو را از خود نشان دهد. نگرانی درباره عواقب حملات ممکن است شامل ترس از حمله قلبی مرگبار یا بیهوش شدن جلوی دیگران شود.
بررسی مدلهای شناختی موقعیت حمله پانیک
حمله پانیک یا اختلال وحشتزدگی بهعنوان ترس اکتسابی از احساسات بدنی (ضربان قلب، سرگیجه، تهوع و …)، بهویژه احساساتی که با انگیختگی خودکار مرتبط هستند، تصور شده است. بهعبارت ساده، افراد پس از آنکه دچار حملات پانیک شدند، نسبت به احساسات بدنی خود بیش از اندازه حساس میشوند. و از هر احساس بدنی جزیی احساس خطر کرده و آن را بهمعنای احتمال شروع حمله پانیک میدانند. بنابراین کسانی که اختلال وحشتزدگی دارند. پس از تجربه حمله پانیک غیرمنتظره، نسبت به تجربه چنین حملاتی در آینده دچار اضطراب میشوند. و همواره نگران هستند که دوباره به این حملات دچار نشوند. بنابراین آنها برای جلوگیری از حملات پانیک به کوچکترین تغییرات در بدن خود بشدت حساس می شوند.
چرا دچار حمله پانیک میشویم
از نقطهنظر تکاملی، واکنش ترس یا وحشتزدگی (پانیک اتک) در حضور موقعیت تهدیدآمیز، انطباقی است. فرض میشود وحشتزدگی یا وحشتزدگی غیرمنتظره (پانیک اتک) در غیاب محرک تهدیدآمیز، در اثر تعامل رویدادهای استرسزای زندگی و آسیبپذیریهای روانی و بیولوژیکی بهوجود میآید. تمایل به تجربه احساسات منفی که اغلب برچسب روانرنجورخویی یا احساس منفی به آن میزنند. تا حد زیادی به ارث برده میشود و ثابت شده است که پیشبینی کننده حمله پانیک یا حمله وحشتزدگی هستند. این خلق و خوی به ارث برده شده احتمالاً بهعنوان یک آسیبپذیری بیولوژیکی برای هم تجربه ترس – واکنش هشداری سریعی که شاخصه آن برانگیختگی قوی سیستم عصبی است – و هم تجربه اضطراب – یک حالت خلقی منفی که خصیصه آن، نگرانی درباره رویدادهای آینده و نشانههای تنش جسمی است، عمل میکند.
عوامل محیطی در کودکی میتوانند در شکلگیری اعتماد به نفس افراد به خودشان و تواناییهایشان در کنترل رویدادهای آتی زندگی نقش بازی کنند. چنین حس کنترل یا عدمکنترلی میتواند در تجربه ترس و اضطراب بهعنوان یک آسیبپذیری روانی عمل کند. رویدادهای استرسزای زندگی از قبیل شغل جدید یا مرگ اعضای خانواده، ممکن است با آسیبپذیریهای بیولوژیکی و روانی دست به دست هم داده و واکنش ترس احساسی یا حمله وحشتزدگی را تحریک کنند. استرسهای متراکم شده در فرد که در طول زمان بهواسطه رویدادهای استرسزای زندگی ایجاد شدهاند. میتوانند باعث بروز یک حمله وحشتزدگی (پانیک) شوند. اگرچه فرد بهدلیل آنکه محرک تهدیدکننده آنی برای آنها وجود ندارد، آن را «غیرمنتظره» تلقی میکند.
علت اختلال پانیک چیست
طبق نظر مشاوران کلینیک روانشناسی ندای آرامش روان علت دقیق ابتلا به اختلال پانیک، هنوز مشخص نیست. نتایج تحقیقات نشان می دهد که این اختلال می تواند پایه ی ژنتیک داشته باشد. اما این که چقدر از این اختلال به عوامل ژنتیک و چقدر به عوامل محیطی وابسته است، هنوز مشخص نشده است.
درمان اختلال پانیک
تحقیقات درمان استرس نشان می دهد که مغز افراد مبتلا به اختلال پانیک در پاسخ به ترس بسیار حساس تر از مغز دیگران است. اما این اختلال قابل درمان است و با درمان مناسب می توان علایم پانیک را از بین برد یا به حداقل رساند. شیوع این اختلال در زنان دو برابر مردان است. و بهترین راه درمان این اختلال، شناخت کامل فرد از اختلال است.
اگر فرد به خوبی از ماهیت حملات پانیک مطلع شود و این نکته را متوجه شود. که این حملات نوعی حملات عصبی هستند. که به مرگ او منجر نخواهند شد و تنها بعد از چند دقیقه از بین خواهند رفت. خیلی راحت تر می تواند با علایم این اختلال کنار بیاید. مصاحبه با مبتلایان نشان می دهد که یکی از نگرانی های اصلی افراد در طی حملات ، ترس از مردن است. اگر آن ها اطمینان یابند که این حملات باعث مرگ آن ها نخواهد شد و بدون این که باعث ایجاد عارضه خاصی شوند. بعد از چند دقیقه از بین خواهد رفت. ترس و وحشت کمتری را تجربه خواهند کرد و علایم را بهتر مدیریت خواهند کرد. درمان وسواس، افسردگی و انواع اضطراب بسیار مهم هستند. و کیفیت زندگی افراد را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد.