تشخیص افتراقی اسکیزوفرنی
مقالات

تشخیص افتراقی اسکیزوفرنی

تشخیص افتراقی اسکیزوفرنی

 

 

 

 

اسکیزوفرنیا(schizophrenia)

اختلالی با علت نامعلوم است که عملکرد شخص را شدیداً تحت تاثیر قرار میدهد.این بیماری یک اختلال سایکوتیک است که بخصوص thoughtو سپس احساس و رفتار فرد را مختل میسازد.
اختلال chronicاسـت و مـعمولاً یک مرحله مقدماتی (pre schizophrenic stage)، مرحله فعال(با هذیان ها و توهمات)و مرحله باقیمانده دارد که طی آن اختلال در یک بهبودی موقت می باشد. 

در سال1852نخستین بار توسط  benedict morelروان پزشک بلژیکی تحت عنوان (جنون زودرس) توصیف شد. (امروزه نیز اسکیزوفرنی را جنون جوانی می نامند). در1911 بلولر اصطلاح
اسکیزوفرنی به معنای روان پریشی را ابداع کرد.اگر چه امروزه ملاک های تشخیصی D.S.M-IV ملاکهای تشخیصی استاندارد هستند،ولی ملاکهای بلولر (4A) و اشنایدر (علایم درجه یک و دو )
نیز ملاکهای مفیدی به شمار می آیند .
تشخیص افتراقی اسکیزوفرنی

ملاک های تشخیصی DSMIV برای اسکیزوفرنیا

 A:

  1. .هذیان
  2. 2.توهمات
  3. 3.تکلم آشفته(بی ربطی)
  4. 4.رفتار آشکارا آشفته
  5. 5.علایم منفی(کند شدن عاطفه، حرف نزدن، فقدان اراده، عدم رعایت بهداشت)

 B:

اختلال عملکرداجتماعی/ شغلی (اختلال در روابط بین فردی، اختلال در مراقبت از خود، اختلال در عملکرد تحصیلی)

توجه:هر گاه دو یا بیشتر از علائم ملاکهای A به مدت یک ماه دوام داشته باشد و سایر علائم نیز حداقل 6 ماه ادامه یابد تشخیص schizophrenia گذاشته می شود.

انواع اسکیزوفرنی:

  1. پارانویید : 

بیمار اشتغال ذهنی با هذیان های شدید و توهمات شنوائی فراوان دارد.هذیان ها بخصوص از نوع گزند و آسیب و بزرگ منشی است. سن شروع نسبتا بالاتر از سایر انواع است.علائمی مانند رفتار آشکارا آشفته، رفتار کاتاتونیک، عواطف سطحی و نامتناسب و حتی بی ربطی وجود ندارد.

بسیار تحرک پذیر هستند. درباره نبوغ و یا قدرت استثنائی خود صحبت می کنند و ممکن است رفتارهائی مذهبی مانند عبادت های بیش از حد، مطالعه، از خودگذشتگی و وعظ وجود داشته باشد.

    2.هبه فرنیک (disorganized)

بی ربطی، افکار و رفتار آشکارا آشفته، عواطف سطحی و نامتناسب مشخصه های بیماری است. شروع بیماری بی سر و صدا و غافل گیرانه و در اوایل نوجوانی و جوانی است.
هذیانهای عجیب و غریب دارند.بدترین نوع اسکیزوفرنی است. Bizar behavior نظیر خوردن زباله، مدفوع، لخت شدن و رفتارهای احمقانه دارند.

    3.کاتاتونیک (catatonic)

 بـهـت یـا تـحـریـک (stupor/excitement)،negativism،regidity، Waxy flexibility، sterotype behaviourملاکهای تشخیص هستند.بیماری اغلب بین25-15سالگی رخ می دهد (در پارانویید35-30سالگی است).مراحل هیجانی و بهت از هم مجزا هستند،ولی مرحله هیجانی کوتاه تر از مرحله بهت است.

در مرحله stupor ممکن است بیمار برای مدت طولانی روی تخت دراز کشیده و چشمان خود را بسته نگاه دارد و یا وضعیتی خاص به خود بگیرد .

البته این بیماران در مرحله بهت نسبت به محیط اطراف و وضعیت خود آگاه هستند و به همین سبب نباید در این مرحله با این پیش فرض که بیمار نمی فهمد با او رفتار و گفتار نا صحیحی داشت . خروج از مرحله بهت و بروز هیجانات کاتاتونیک ممکن است به طور خود به خود و ناگهانی رخ دهد و طی آن خطر آسیب به خود و دیگران زیاد است .

        4.ساده (simple)

 ایـن اصـطلاح قـبلاً به کار می رفته و اینک رایج نیست.شروع تدریجی بوده و کم کم انگیزه بـیـمـاران کاهش می یافته است . توهم و هذیان واضح وجود نداشته است. علائم اولیه آن مردم گریزی و کناره گیری از موقعیت های مربوط به کار و تحصیل بوده است .

 

جدیدترین تقسیم بندی، اسکیزوفرنیا را به انواع یا تایپ 2و1طبقه بندی می کند. این طبقه بندی بر اساس وجود علائم مثبت و منفی است.

      در صورت نیاز به مشاوره تلفنی در خدمت شما خواهیم بود: 44244916
ارتباط با ما:
Instagram:nedaye-aramesh-ravan
 09924793881:eitaa
www.arameshravan.com

مشاوره روانشناسی حضوری | مشاوره روانشناسی تلفنی | مشاوره آنلاین ۲۴ ساعته | مرکز مشاوره روانشناسی | مشاوره روانشناسی | مشاوره روانشناسی آنلاین | مشاوره روانشناسی تلفنی | مشاوره روانشناسی

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


جهت تماس با کلینیک کلیک کنید