اختلال هذیان
اختلال هذیان معمولاً در اشخاصی دیده میشود که مبتلا به اسکیزوفرنی یا سایر اختلالات روانی باشند.
اختلال هذیان یک بیماری روانشناختی غیر معمول است که در صورت عدم وجود سایر خلقیات یا علائم روانپریشی، با توهم در یک موضوع واحد مشخص میشود.
این اختلال بر اساس محتویات هذیان به زیرگروههای شهوانی، گرانبها، حسادت آزاردهنده و جسمی تقسیم میشود.
هذیان با محتوای جنسی، اگرچه به اندازه سایر توهمات رایج نیست، اما در اختلالات روانی مانند اسکیزوفرنی، افسردگی و شرایط ارگانیک گزارش شده است.
محتوای این هذیانها شامل شبه ترنس سکسوالیته دلخراش، مکانیسمهای عجیب جنسی، تهدید برای دستگاه تناسلی، تغییرات اروتیومانیا، بارداری، زایمان و همجنسگرایی هستند.
درمان اختلال هذیان
در یک بررسی کیفی از توهمات عجیب و غریب در میان یک نمونه از بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی در هند، متخصصان دریافتند که توهم با محتوای جنسی شامل اعتقادات دروغین در مورد رابطه جنسی بین انسان، حیوانات و یا موجودات ماوراء طبیعی است. تغییر اجباری جنسیت یا هویت جنسی و تهدیدهای دستگاه تناسلی.
در حالی که توهمات جنسی به عنوان یکی از انواع دیگر هذیان اسکیزوفرنی روبرو میشوند، معمولاً به صورت یک اختلال هذیان گزارش نمیشود.
در این حالت، بیماری ارگانیک منتفی شد و ماهیت هذیان عقیده تأیید شد. در صورت عدم وجود سایر علائم روانی، تشخیص اختلال هذیان انجام شد.
بیمار پریشانی ثانویه را از نظر اعتقاد و عواقب آن گزارش کرد و هیچ مدرکی مبنی بر یک اختلال خلقی اولیه یا سایر علائم روانی مشاهده نشد.
اختلال هذیان با روشهای دارویی و غیر دارویی کنترل میشود. در این حالت درمان با داروهای ضد روانپزشکی همراه با اقدامات حمایتی و همراه با راهبردهای شناختی و رفتاری انجام شد تا برای کاهش اضطراب بیمار، اذعان پریشانی وی، اکتشاف عواقب اعتقادات وی و اصلاح آنها اقدام شود.
در نتیجه توهمات جدا شده با موضوع جنسی نادر است. مانند هر اختلال توهم دیگری، این درمان چالش برانگیز است و روان درمانی را درگیر میکند.
با توجه به ماهیت مزمن این بیماری، استراتژیهای درمانی باید با توجه به حفظ عملکرد اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی، متناسب با نیازهای فردی بیماران تنظیم شود.