آسیب های فضای مجازی
آسیب های فضای مجازی
آسیب های فضای مجازی، ظهور تکنولوژی های نوین ارتباطی در عصر حاضر به همراه تحولاتی که در فضای مجازی به وجود آورده است. بسیاری از کارکردهای خانوادگی و اجتماعی را متحول کرده است.
فضای مجازی می تواند در جهت مثبت و منفی به کار گرفته شود. اما این فضا به دلیل محبوبیت در بین نوجوانان و جوانان از اهمیت خاصی برخوردار است و آسیب های ناشی از آن گریبانگیر این قشر و به طور کلی جامعه و خانواده ها شده است.
نتیجه نشان از محبوبیت فضای مجازی به خصوص در بین نوجوانان و جوانان دارد و به دلیل گسترش و نفوذ روزافزون استفاده از این فضا در تعاملات اجتماعی، تولید محتوا، زمینه های شغلی و اطلاعاتی و … نمی توان تأثیر این ابزار را در خانواده و اجتماع نادیده گرفت. چرا که موجب ایجاد تغییراتی در نوع ارتباطات و هویت فرد و ساختار خانواده و … شده است و ناگزیر از پذیرش آن هستیم.
مطمئناً ارائه راهکارهای پیشگیرانه در این زمینه موجب فرهنگ سازی مناسب در جامعه شده و موجبات ایجاد بستر مناسب برای استفاده از این ابزار می شود.
از جمله راه کارها برای پیشگیری از این آسیب ها؛ تمرکز بر شناخت و برطرف کردن مشکلات نوجوان و جوانان، مقابله با ایجاد و نشر شایعه های برانداز ، قانونمند کردن مقابله با جرائم سایبر، توسعه شبکه های اجتماعی مجازی بومی و آموزش و آگاه سازی خانواده ها، مراقبت و کنترل والدین، اولیای مدرسه و دوستان و همسالان می باشد. هم چنین آگاه سازی مردم از طریق رسانه های مختلف به خصوص تلویزیون در کاهش آسیب های ناشی از این فضا نقش دارند.
نداشتن توجه کافی والدین به فرزندانشان میتواند یکی از دلایل روی آوردن آنها به شبکههای مجازی باشد
به طور خلاصه، پیامدها و اثرات منفی شبکههای اجتماعی مجازی بر فرد و خانواده عبارتند از:
ü شکلگیری و ترویج سریع شایعات و اخبار کذب
ü نقض حریم خصوصی افراد
ü انزوا و دور ماندن از محیطهای واقعی اجتماع…
ü مصنوعی شدن ارتباطات و از بین رفتن روابط صحیح اجتماعی
ü تضعیف نهاد خانواده و صله ارحام
ü بیهویتی، بحران هویت و اختلال شخصیت در بین نوجوانان و جوانان
ü فریب و بهره کشی جنسی
ü تلف شدن وقت جوانان و فاصله گرفتن آنها از واقعیت
ü انتقال هنجارها و نرمهای ارزشی و اخلاقی غربی
ü وابستگی شدید روانی و فکری به اینترنت و شبکههای اجتماعی
ü آسیبهای جسمانی از قبیل فشارهای عصبی، چاقی، انزوا، چشم درد و …
ü گسست فکری و عاطفی.
ü تهدید بنیانهای خانواده و نارضایتیهای خانوادگی مانند افزایش سن ازدواج، تجرّد جوانان، طلاق، فرار از منزل، فحشا، سردی روابط زن و شوهر و سایر مسایل و مشکلات خانوادگی …
ü تعارض ارزشها
همراهی خانواده با فرزندان
همراهی خانواده با فرزندان، ایجاد فضای صمیمی در خانواده، آموزش مهارتهای لازم به نسل جوان، ایجاد رابطه اعتماد بین والدین و فرزندان، نکشاندن روابط فضای مجازی به فضای واقعی، پرهیز از وبگردیهای بیهدف، مطرح نکردن اسرار خانوادگی و مشکلات زندگی خود در فضای مجازی، عدم انتشار اطلاعات شخصی و خانوادگی و… از مهمترین راهکارهایی هستند که کارشناسان برای استفاده صحیح از فضای مجازی به خانوادهها پیشنهاد میدهند.
آموزش فضای مجازی به فرزندان
آشنا کردن جوانان به آسیبهای فضای مجازی و آموزش راههای صحیح استفاده از فضای مجازی توسط خانوادهها به فرزندان خود میتواند از بروز مشکلات برای جوانان و خانوادهها جلوگیری کند.
خانوادهها نباید ابزار تکنولوژی که آشنایی با آن ندارند را به راحتی در دسترس جوانان قرار دهند. والدین اگر به فکر غذای جسمی فرزندان خود هستند، باید به فکر غذای روحی فرزندان خود نیز باشند و اجازه ندهند. هرکسی در فضای مجازی هر غذای مسمومی را وارد فکر و اندیشه جوانانشان کند.نسبت به حضور فرزندان خود در دنیای مجازی حساسیت بیشتری داشته باشند.